Za nekoliko sedmica nas napušta prijatelj i naš vjerni brat, Aldin Hasić

0
582

Za nekoliko sedmica nas napušta prijatelj i naš vjerni brat, Aldin Hasić.

Rođen je 16.06.1992. godine u Donjoj Orahovici kod Tuzle, kao dječak preselio se u Zenicu gdje je i odrastao. Završio je medresu “Osman ef. Redžović” kod Visokog, a zatim proveo jednu godinu na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici.

U Poslanikovu Medinu stiže 2012. godine, završava učenje arapskog jezika za jednu godinu, a potom upisuje fakultet šerijatkog prava. Isti fakultet privodi kraju u roku, kao jedan od najboljih studenata, sa najboljim prosjekom ocjena.


Osim njegovog redovnog prisutvovanja obaveznim predavanjima na univerzitetu, pohađao je i mnogobrojna predavanja medinske uleme u Poslanikovoj, ali i u drugim medinskim džamijama. Posebno su mu dragi bili medžlisi iz Poslanikove džamije koje je vodio njen imam šejh dr. Abdulmuhsin El-Qasim na kojima je od njega, između ostalog, slušao knjigu Bulugu-l-Meram za koju je dobio i idžazu, a sa njom i idžazu za devet hadiskih zbirki.
Oni koji Aldina poznaju duži niz godina, znaju da je njegovo srce oduvijek čeznulo za Medinom, Poslanikovom džamijom i zemljom kojom je hodio najbolji od ljudskog roda, sallallahu alejhi ve sellem. Vjerujemo da je jedan od najsretnijih trenutaka u njegovom životu, dan kada je saznao da dolazi u Medinu, a također vjerujemo da će mu odlazak iz iste jako teško pasti.

Još u medresi se isticao među ostalim učenicima po svojoj marljivost i upornosti, a to se nastavilo u Medini još bolje i više. Nije žalio sebe ni svog vremena kako bi sticao islamsko znanje i bio je kranje predan u tome, uvijek među najboljim.

Posebna Aldinova odlika jeste i njegov prefinjeni ahlak, te spremnost da pomogne drugima u svim situacijama.

Ostat će zapamćen po svoje dvije ljubavi, arapskom jeziku i hanefijskom mezhebu. Njegovo vladanje arapskim je bilo posebno, a tome je najviše doprinijelo često druženje sa Arapima.

Bio je redovan džematlija Poslanikove džamije i vjerujemo da će mu to najviše nedostajati nakon završetka studija i povratak u Bosnu.

Molimo Allah dž.š. da mu podari sve najbolje, te da kao što je bio vrijedan u sticanju znanja bude vrijedan u njegovom prenošenju!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo vas napišite vaš komentar ovdje
Molimo vas unesite vaše ime ovdje