Dva su uzroka zbog čega se ogovara:

1) Previše slobodnog vremena
2) Bespotrebna sijela

Zbog toga možemo vidjeti neke ljude koji imaju dosta slobodnog vremena kako besposleno i u ogovaranju provode svoja sijela.

Nekima postane ogovaranje strast i jednostavno ne mogu bez ogovaranja. Dok drugi uživaju u razotkrivanju mahana muslimana.

Rješenje za izlaz iz ove smutnje je da ne prihvataš govor onoga koji ogovara i da ga upozoriš na opasnost onoga što govori. Jer ako je on prenijo nečije riječi kod tebe, prenijeće i tvoje riječi kod nekog drugog. Ako je nekog u tvom prisustvu ogovorio, znaj da će i tebe ogovoriti u tvom odsustvu.

Shodno tome obaveza muslimana jeste da ne prihvata i da upozori na govor onoga koji ogovara.

Rješenje i izlaz iz ogovaranja je da vodiš računa o svom vremenu i da upotpuniš svoje vrijeme korisnim stvarima, poput: čitanja korisne literature, naučnim stvarima i onome što će tebi koristiti, a i ostalim muslimanima.

“Dok smo jednom prilikom sjedili kod Omera, on nas je upitao: ‘Je li iko od vas upamtio Vjerovjesnikove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi koje govore o smutnji?’ Tada Huzejfa reče: ‘Čovjekovu smutnju, kad su u pitanju njegova porodica, imetak, djeca i komšije — brišu namaz i zekat te naređivanje dobra i odvraćanje od zla.’ ‘Ja te nisam pitao o tome’, reče mu Omer, ‘već sam te pitao o smutnji koja uzburkava kao morski val.’ ‘Nemoj ti strahovati od toga, vladaru pravovjernih’, odgovori mu Huzejfa, ‘zaista su vrata između tebe i toga zatvorena.’ ‘A hoće li se ta vrata polomiti ili otvoriti?’, upitao je Omer. ‘Razbit će se!’, odgovori Huzejfa. ‘To onda znači da se ona nikada neće zatvoriti!?’, reče Omer. ‘Da!’, odgovorio je Huzejfa.

Upitali smo poslije toga Huzejfu: ‘Da li je Omer znao o kojim je vratima riječ?’ ‘Da, znao je kao što zna da poslije dana dolazi noć, kao i to da sam mu ja ispričao hadis koji nije zabluda.’ Bojali smo se upitati koja su to vrata, te smo naredili Mesruku da ga upita, što je on i učinio, rekavši: ‘Koja su to vrata?’ ‘Omer!’, odgovorio je Huzejfa.” (Buhari i Muslim)

Riječi uvaženog šejha Abdul-Aziza b. Abdullaha er-Radžihija.

Preveo sa arapskog: Redžepović Edin
Medina, 28. Safer 1440.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo vas napišite vaš komentar ovdje
Molimo vas unesite vaše ime ovdje