U subotu, 5. Muharrema 1440. godine, USBIUM je, za nove studente, organizirao posjetu historijskim znamenitostima Medine vezanih za siru Allahovog poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Vodič na tom putu bio je student doktorskih studija mr. hfz. Rusmir Čoković.

Nakon sabah namaza prva stanica bila nam je džamija Hendek (مسجد الخندق), koja je izgrađena na mjestu gdje je se nalazio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, sa glavnicom muslimanske vojske u bici na Hendeku. Sama džamija i jos nekoloko malih mesdžida u okolini sagrađeni su na mjestima gdje je, po predajama, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao tih dana.

Nakn toga, posjetili smo tkzv. mesdzid Zastave (مسجد الراية), uzvišicu sa koje se viorila zastava i gdje je bila stacionirana jedna četa muslimana u bici na Hendeku. Tu se kasnije izgradio mesdžid.

 

Svratili smo i do Senijjetu-l-veda’ (ثنية الوداع) mjesta gdje su stanovnici Medine dočekali Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i njegove gazije u povratku iz pohoda na Tebuk. Tada su, kako historijske predaje kažu, pjevali poznatu kasidu Talea-l-bedru alejla (طلع البدر علينا من ثنية الوداع), što znači: Puni Mjesec nas obasja od Senijetu-l-veda’.

Primarna stvar, bila je posjetiti mjesto gdje se odigrala bitka na Uhudu i poselamiti šehide te bitke na čelu vođom svih šehida Hamzom r.a. Tom prilikom, popeli smo se na Brdo strijelaca gdje nam je vodič Rusmir opisao raspored vojske i tok same bitke, spomenuvši puno pouka i poruka iz ovog bitnog događaja u historiji islama.

 

Zastali smo i tamo gdje su Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovi ashabi, vraćajući se iz bitke na Uhudu, zastali i odmorili se od napora koji su toga dana na Allahovom putu uložili. Tu je kasnije izgrađena džamija. A cijeli taj kvart nosi ime El-musterah (المستراح) – mjesto odmora.

Nedaleko odatle, došli smo do mesdžida koji je izgrađen na mjestu gdje je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nakon bitke na Uhudu, skinuo sa sebe svoj oklop (ratni pancir). Sami mesdžid dobio je ime po tome – mesdžid Oklopa (مسجد الدرع).

Nakon toga, obišli smo muzej Medine, koji posjeduje antikvitete i makete vezane za historijat Medine, kao i za Poslanikovu, sallallahu alejhi ve sellem, siru. Tu smo imali priliku vizuelno bliže shvatiti određene detalje iz historije islama, kao što je put Hidžre, izgled Kabe kroz historiju, te sva proširenja Poslanikove džamije od njene izgradnje do dana danas, itd. Kao i detaljno se upoznati sa kulturnom stanovnika Medine.

Poslanikove džamija u njegovo, sallallahu alejhi ve sellem, vrijeme
Poslanikova džamija u abasijskom periodu
Poslanikova džamija u osmanlijskom periodu

Na kraju, posjetili smo Kuba džamiju (prvu džamiju u islamu), koju je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, izgradio čim je stigao u istoimeno mjesto nadomak Medine. Nakon toga je nastavio ići ka Medini jašući svoju kamilu a njenu stanovnici su ga usput pozivali da kod njih odsjedne i bude im gost, te uzimali kamilu za uzde. A on, sallallahu alejhi ve sellem, im je govorio: “Pustite je, ona zna gdje treba stati”. I tako sve dok, Allahovom odredbom, nije stala na mjesto gdje je danas Poslanikova džamija, koju je on sagradio i gdje se nastanio. Ali je često nakon toga išao u Kuba da posjeti tamošnje stanovnike i da klanja u svojoj džamiji. Pa je i oporučio: “Ko se abdesti u svojoj kući, zatim dođe u ovu džamiju (Kuba) i klanja namaz, imaće nagradu kao da je umru obavio.” (Sahih)

Neka je salavat i selam na posljednjeg Božijeg poslanika, Muhammeda, njegovu časnu porodicu i vrle ashabe. Uz dovu Allahu dž.š. da nas učini od onih koji njihovim stopama koračaju.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo vas napišite vaš komentar ovdje
Molimo vas unesite vaše ime ovdje