Naslovnica Islamske teme Pitanja i odgovori Kako će postupiti onaj koji nije napostio sve do sledećeg ramazana?

Kako će postupiti onaj koji nije napostio sve do sledećeg ramazana?

0
151
napostivanje propustenog ramazana

Pitanje:

Esselamu alejkum, šta treba učiniti onaj koji ima da naposti nekoliko dana Ramazana, a nastupi novi Ramazan, bez da je napostio dane koje je dužan napostiti?

Odgovor:

Zahvala pripada Allahu Uzvišenom, blagoslov i mir neka su na Poslanika ﷺ njegove ashabe i njegovu časnu porodicu.

Obaveza je onome ko propusti nesto od Ramazanskog posta, da ne odlaze njegovo nadoknađivanje, a ako ga odgodi bez razloga sve dok nastupi sljedeći Ramazan, griješan je, i pored toga što treba nadoknaditi post, obavezan mu je iskup (kefaret) a to je: Pregršt hrane za svaki dan što to je približno 750 grama.

Ako je čovjek odgađao post do tada iz opravdanog razloga kao što je bolest i nada se da će bolest uskoro proći, onda je na njemu samo da nadoknadi post, nakon što prođe bolest i takav neće davati iskup u ovoj situaciji, rekao je Uzvišeni:

“A ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti – Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate – da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na Pravi put, i da zahvalni budete.” (El-Bekara; 185. prijevod značenja).

Ako je bolest dugotrajna i ne nada se da će jos proći, onda je na njemu samo iskup, kao za onoga koji ne može postiti zbog starosti, rekao je Uzvišeni:

“Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite.” (El-Bekara; 184. prijevod značenja)

 

Rekao je Ibn Abbas r. a.:

“Olakšica je došla za starog čovjeka i ženu, pa će za svaki dan nahraniti po jednog siromaha.”

والله اعلم

Preveo i obradio: Samir Plojović

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo vas napišite vaš komentar ovdje
Molimo vas unesite vaše ime ovdje