Na Islamskom univerzitetu u Medini magistrirao Edis Selmanović

0
517
edis munakasa

Riječ-dvije o našem Magistru

Danas je naš brat Edis Selmanović magistarao
Edis Selmanović, je rođen 1983. godine u Novom Pazaru, a odrastao u porodici koja je gajila islamski moral u Sarajevu je gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Kada je 2006. godine čuo vijest da je primljen na studije u Medini bio je to jedan od najljepših dana u njegovom životu. To je ono što je znao svako ko ga je poznavao.

U istoj godini je došao u grad Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i 2008. godine je završio učenje arapskog jezika na Institutu za arapski jezik pri Islamskom univerzitetu.

Potom je upisao fakultet Islamskog poziva i akaida (Dawe i usuli dina) koji je završio vrlodobrim uspjehom 2012. godine.
Nakon uspješno polaženog prijemnog ispita za magistrat na odsjeku islamske pedagogije i odabire za svoju studiju rad na temu “Pedagoška misao kod Alije Izetbegovića, rhm.”

On je danas svoj rad banio pred komisijom kojom je predsjedavao v. prof dr. Salih Hišam Sufi, i članovima komisije prof. dr. Tarik Hadžar i prof. dr. Ahmed Ed-Dulejmi, a odbranio ga je sa ODLIČNIM uspjehom.

Tokom svog izlaganja, dr. Ahmed se posebno zahvalio našem bratu Edisu na odabiru teme istaknuvši kako on smatra našeg prvog predsjednika velikanom islama koji zaslužuje da se o njemu napiše mnogo naučnih magistarskih i doktorskih.

Tokom svog studija, ali i magistrata naš Edis nije štedio truda da uči kod šejhova tradicionalnom , manje akademskom metodom, te je dobio pismene idžazetname od velikih šejhova
Muhameda Ekrema Badahšaniija, Halida Merguba, i Hamida Buharija, Burmavija za “Sahih Muslim”, te “Sunen Tirmizija” i Tirmizijev “Šemail muhemmedijje”.

A ove idžazetname se računaju visokim idzazama u islamskom svijetu i naučnim krugovima.

Od sejha Senaullaha El-Hindija nosi idžazetnamu za “Muvettu” od imama Malika b Enesa.

Pratio je predavanja mnogij šejhova u Poslanikovoj džamiji, naročito predavanja šejha dr. Muhameda Muhtara Eš-Šenkitija iz fikha, te predavanja šejha dr. Abdullaha Eš-Šenkitija, a kod šejha Hamid Buharija, je redovno posjećivao predavanja, naročito predavanja iz hanefisjkog mezheba sadržana u šejhovom komentaru na poznato djelo “Muhtesar” od imama Kudurija.
Nas Edis je kod nas poznat po svom veselom karakteru i druželjubivosti. Nosilac je crnog pojasa iz tekvandoa i ljubitelj je kulinarstva.

U braku je već deset godina i otac je troje djece.
Edise, čestitamo ti na ovom uspjehu koji je uspjeh za sve nas i naš narod.
Allah te sačuvao i podario ti svako dobro.
Tvoja braća iz Udruženja

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo vas napišite vaš komentar ovdje
Molimo vas unesite vaše ime ovdje