Medina – Grad Allahovog poslanika ﷺ

0
383
Madina - Grad Allahovog poslanika

Medina – Grad Allahovog poslanika ﷺ

Medina je,  od momenta kada je u nju kročio nogom Poslanik ﷺ postala duhovni, politički i ekonomski centar Islama. Zbog bitnosti Hidžre (preseljenje iz Meke u Medinu) po daljni tok razvoja misije Islama taj dan je među muslimanima prihvaćen za početak hidžretskog kalendara. O tome kakvo je raspoloženje vladalo u Medini u tom periodu najvjerodostojnije nam govore svjedočenja hroničara iz ranog perioda Islama te zapisi učenjaka sire (životopis Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem).

Buharija, Ibn Ishak, El-Hakim i drugi bilježe da su ensarije (muslimani Medine) kada su čuli da je Poslanik ﷺ iz Meke krenuo na put Hidžre, svaki dan izlazili na periferiju Medine do hare (ostaci vulkanske lave kojim je bila opasana Medina sa tri strane) i čekali njegov dolazak.

Ostajali bi tako sve dok su mogli podnositi sunčevu toplotu. A kada bi se sunce nad arapskim poluotokom toliko rasplamsalo da ni prekaljeni Arapi nisu mogli podnijenti njegovu toplotu vraćali su se u svoje kuće. Taj ponedeljak, 12. Rabiu-l-evvel četrnaeste godine po poslanstvu i prve godine po Hidžri se ni po čemu nije razlikovao   od prethodnih dana.

Ponovo su ensarije čekali na nemilosrdnom suncu te razočarani i sa sve većim strahom za život Poslanka, sallallahu ‘alejhi ve sellem, ponovo se sklonili u svoje domove. Međutim ovaj put je njihova strepnja bila presječena povikom jednog Židova koji se, svojim poslom, zadržao još neko vrijeme na periferiji Medine. Njegove riječi:

“Arapi, došao vam je onaj kojeg očekujete,”

su značile početak nove epohe u širenju poslanice Islama koja, kao što nas je o tome obavjestio Poslanik ﷺ neće ostaviti niti jednu kuću na svijetu a da u nju neće ući. Kako su ashabi doživjeli taj  trenutak najbolje govore riječi Enesa Ibn Malika, radijallahu ”anhu,  koji je rekao:

“Nikada nisam doživio svjetliji i ljepši dan od dana u kome su Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, i Ebu Bekr stigli u Medinu”

Od toga dana se srca vjernika vežu za ovaj grad. I svaka posjeta Medini ne može, a da u srcima vjernika  ne probudi sjećanja na ove sretne i bitne momente islamske historije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo vas napišite vaš komentar ovdje
Molimo vas unesite vaše ime ovdje