PREVEO: Sulejman Čolaković, Islamski univerzitet u Medini, Fakultet šerijata
MEDINA,
17. februar 2014. godine / 17. rebi’u-l-ahir 1435. g./h.
Jedan od čudnih detalja iz života imama Ibn Hazma El-Endelusija, rahimehullahu te’ala, a kojih ima zaista mnogo, jeste i taj da se on do 25. godine života uopšte nije bavio izučavanjem islamskih nauka, nego se bavio politikom u toj mjeri da je dogurao čak i do pozicije ministra…

Potom se, Allahovim kaderom, zbiva…

…događaj koji je ostavio najdublji trag na cjelokupan život imama Ibn Hazma El-Endelusija, rahimehullah.

– Naime, jednog dana Ibn Hazm, rahimehullah, je otišao u neku džamiju da prisustvuje dženazi namaz. Dok se narod lagano počeo okupljati ispred džamije on je ušao u džamiju prije ikindije, te sjeo i nije klanjao 2 rekataTehijjetu-l-Mesdžida. Potom mu njegov učitelj, koji ga je podučavao odgoju i ponašanju, dade išaret da ustane i klanja ta 2 rekata, ali Ibn Hazm, rahimehullah, to nije razumio i nastavio je sjediti.

– Da bi mu potom neki čovjek, koji je sjedio do njega, rekao: “Tolike godine si napunio, a ne znaš da je Tehijjetu-l-Mesdžid vadžib?” (Po njihovom, zahirijskom mezhebu, jeste vadžib, dok po ostalim mezhebima nije.) A on je tada već imao punih 25 godina.

– Pa reče Ibn Hazm, rahimehullah: “Ja sam ustao i klanjao ta 2 rekata i tek tada sam shvatio išaret mog učitelja.”

Ibn Hazm, rahimehulah,  je nastavio: “Nakon što smo klanjali ikindiju, a potom i dženazu, došao je red da se vratimo u džamiju radi druženja sa prijateljima umrlog, i to je bilo poslije ikindije namaza. Pa sam odmah po ulasku u džamiju krenuo da klanjam 2 rekata Tehijjetu-l-Mesdžida, ali mi neko dobaci: “Sjedi, sjedi, sad se ne klanja…” (aludirajući na nedozvoljenost klanjanja nafila poslije ikindije, a prije akšam namaza)

Ibn Hazm, rahimehullah, je tada vidno iznerviran radi svog neznanja napustio mesdžid i čvrsto se zavjetovao da će početi posjećivati naučne halke i dersove. Prvi šejh pred kojim je učio jeste Ebu Abdillah b. Duhun, rahimehullah. Pred njim je pročitao cijeli ‘Muwetta’ od Imama Malika, rahimehullah, te učio pune 3 godine.

Ibn Hazm, rahimehullah, je u početku bio sljedbenik šafijskog mezheba i mnogo se raspravljao sa pripadnicima malikijskog mezheba, uglavnomsa učenjacima tog mezheba u Andaluziji.

Nakon toga Ibn Hazm, rahimehullah, strašno brzo napreduje i vrlo brzo stiže na stepen idžtihada da u potpunosti odbacuje kijas, a prihvata bukvalno značenje i općenitost teksta Kur’ana i Hadisa itd.

Svojim idžtihadom i zalaganjem je obnovio zahirijski mezheb (bukvalistički mezheb, koji se smatra 5. mezhebom po važnosti) do te mjere da je postao jedan od najpoznatijih učenjaka tog mezheba, i ne samo to, nego se taj mezheb počeo pripisavati njemu umjesto njegovom osnivaču Davudu Ez-Zahiriju, rahimehullahu te’ala

(IZVOR: Sijeru E’alami-n-Nubela od Zehebija.)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo vas napišite vaš komentar ovdje
Molimo vas unesite vaše ime ovdje