Putem imama Ebu Hanife se prenosi, Allah mu se smilovao, od Hammada a on on Ibrahima en-Nehaija da je kazao: “Do mene je došlo da će se onda kada se na Sudnjeme danu postaviti dobra djela nekog čovjeka na jednoj strani vage, a ona loša na drugoj, u tom će se ona dobra djela krnuti da odlaze – da će se micati, pa kada ovaj čovjek krene u očaj i kada bude pomislio da mu zasigurno nema druge do Vatre, u tome će doći kakva tvar u obliku poput oblaka, pa će pasti na tasu vage dobrih dijela, te će utjecati da se ona lopa sa druge strane krenu micati i gubiti. I onda će mu biti rečeno: ‘Da li ovo poznaješ među tvojim dobrim djelima?’ ‘Ne.’ – odgovoriće. Pa će mu se onda reći: ‘Ovo je ono što si ljudi podučio od dobra, pa se nakon tebe po tome i vladalo.”

Među mnoštva predanja oko vrijednosti iluma i traženja znanja, ovo je zaista jedna od specifičnih predaja prenešena od imama Ibrahima en-Nehaija, koja oslikava životni proces i cilj izučavanja ovoga najplemenitijeg znanja, znanja o Gospodaru svega stvorenog, znanju kojeg su nasljedili najodabraniji Allahovi robovi, vjerovjesnici, neka je selam i salavat na sve njih, i koji su isti u nasljedstvo iza se ostavili, a sigurno da su učenjaci i izučavatelji šerijatskoga znanja njihovi nasljednici u dobru i praktičnom življenju i djelovanju shodno tom najplemenitijem znanju, znanju o Allahu.

Stoga bi se i svaki musliman trebao radovati haberu o stasavanju mladića u ovakvim plemenitim naukama, a pogotovo onda kada je to znanje uspješno privedeno kraju u najodabranijim mjestima na ovom dunjaluku, na samim najčistijim izvorima istog, na mjestima na kojima je Džibril, alejhisselam sa njime silazio najodabranijem poslaniku, Muhammedu sallallahu alejhi ve sellem, koji je istim podučavao svoje drugove, koji su nakon njegovog preseljenja isto dostavljali i širili od najistočnijih granica tada poznate zemlje kranjeg istoga, pa sve do krajenjeg Zapada na obalama ondašnje Andaluzije. Tako da oni koji uspješno okončaju svoje studije u Gradu Allahovog poslanika, najviše sliče tim plemenitim ashabima “Medine koje će (znanjem) gutati sve ostale postojbine”, kao što je to nagovešteno i samim poslanikovim hadisi šerifom.

Zadovoljstvo i ponos nam je predstaviti četvoricu ovogodišnjih svršenika različitih fakulteta pri Islamskom univerzitetu u Poslanikovoj Medini.

 

Ermin Murić

Rođen je 04.12.1990. godine od oca Jonuza i majke Hafize, u Klancu kod Rožaja, koji je uspješno i sa zavidnim rezultatom, maturirao pri Fakultetu misionarstva i osnove teologije na Islamskom univerzitetu u Vjerovjesnikovoj Medini, školske 2017-2018. godine. Inače naš ahbab Ermin je prije fakulteta, također sa zavidnim rezultatom, završio Institut za arapski jezik i književnost u trajanju od 4 semestra. Ovom prilikom vrijedno je napomenuti da je naš brat Ermin Murić bio jedan od učenika na daleko poznate islamske srednje škole “Gazi Isa-beg Medrese” u Novom Pazaru, jedne od najstarijih obrazovnih institucija na prostoru Balkana, a i šire, u generaciji 2005-2009, u kojoj je stekao pozamašno znanje svih islamskih, svjetovnih i prirodnih disciplina. Treba napomenuti da Ermin potiče iz veoma poznate familije u Klancu nadomak Rožaja, koja je decenijama baštinila islam i učenje Kur’ana, a njegov je djed, slobodno se može reći, bio od vrsnih poznavalaca tedžvida i karija na ovim prostorima koji je čitav svoj vijek odgajao i podizao familiju na ljubavi prema čitanju i izučavanju Allahove knjige. Ovom prilikom čestitamo njemu, njegovim najbližima, kao i općenito svim žiteljima Sandžaka, moleći Allaha da mu podari berićeta u njegovom daljem djelovanju i radu, ne sumnjajući da će on biti jedan od korisnih i plodonosnih članova svoje zajednice, i u samom društvu općenito.

Ermin: s desna

Ibrahim Ihtimani

Rođen je 22.08.1990. godine u Prizrenu, od oca ef. Adema i majke Zuljbije, iz Leštana – Gore, koji je uspješno i sa zavidnim rezultatom, maturirao pri Fakultetu islamskog prava i znanosti na Islamskom univerzitetu u Vjerovjesnikovoj Medini, školske 2017-2018. godine. Inače naš ahbab Ibrahim je prije fakulteta, također sa zavidnim rezultatom, završio Institut za arapski jezik i književnost u trajanju od 4 semestra. Ovom prilikom vrijedno je napomenuti da je naš brat Ibrahim Ihtimani, baš kao i Ermin Murić bio jedan od učenika na daleko poznate islamske srednje škole “Gazi Isa-beg Medrese” u Novom Pazaru, jedne od najstarijih obrazovnih institucija na prostoru Balkana, a i šire, u generaciji 2005-2009, dakle ista generacija kao i naš ahbab Ermin, sa kojima je djelio školske klupe kako u srednjoj tako i na istom Univerzitetu, a tokom njegovog boravka, još ranije u Medresi je stekao pozamašno znanje svih islamskih, svjetovnih i prirodnih disciplina, a koje je svakako usavršio na pomenutom fakultetu, i time stekao zvanje profesora islamskog prava i islamskih znanosti, čime je obogatio svoj rodni kraj Goru, a i Balkan općenito za pozamašno poznavnje islamskih disciplina.

Ovdje svakako treba naglasiti i doprinos njegovog oca ef. Adema Ihtimanija, bivšeg predsjednika IZ u Gori, a trenutno imama, hatiba i muallima u selu Gornja Radeša, koji je svojim višedecenijskim neizmjernim zalaganjem na polju očuvanja Islama na ovim prostorima zadužio sve stanovnike Gore, Opolja a i šire. Inače radi se o dobro poznatoj familiji koji stoljećima baštine islam i hifz Allahove knjige na pomenutim prostorima. Ovom prilikom čestitamo njemu, njegovim najbližima, kao i općenito svim žiteljima Gore a i Kosova općenito, sa željom da nastavi svoju tradiciju bašteinjenja islama i hifza, i da bude koristan član Islamske zajednice a i društva na prostorima Gore, Kosova a i šire.

Ibrahim: s lijeva

Seid Klica

Rođen je 1990. godine u Rožajama, Sandžak. Osnovnu i srednju školu je završio u Rožajama sa odličnim uspjehom. Kroz Gimnaziju, Seid je bio poznat kao jedan od najboljih đaka, jedan od onih đaka koji se ističu u svim oblastima i čije znanje ne manjka o kojem god se polju radilo. Tako se u njemu kroz srednju školu rađa ljubav prema islamskom znanju, što ga navodi da upiše Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru. Nakon perioda studiranja na ovom fakultetu, rađa se želja za učenjem arapskog jezika i studiranjem islamskih nauka na jeziku na kojem je Časni Kur’an objavljen. Onda aplicira na Islamski univerzitet u Medini, i Allahovom voljom biva primljen na ovaj blagoslovljeni univerzitet. Naravno, ni trenutak se naš Seid nije razmišljao da pođe put grada Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Proveo je dvije godine na Institutu za arapski jezik, kojeg uspješno završava. I ostao je upamćen kao jako dobar poznavalac gramatike arapskog jezika, te je aktivno i nesebično pomagao i podučavao mlađe studente.

Nakon boravka na Institutu za arapski, upisuje fakultet Šerijatskog prava, koje završava uspješno sa visokim prosjekom. Seid je poznat kao jedan od najvrijednijih studenata, i jedan od studenata sa najvećim prosjekom. Kur’an je učio pred šejhom Abdullahom Gulom u Poslanikovoj džamiji, gdje je usavršio znanje tedžvida. Svaki onaj koji čuje Seidovo učenje, posvjedočiće njegov tedžvid i ljepotu njegovog glasa.

Seid je obnašao funkciju člana Šure (upravnog odbora) udruženja USBIUM, gdje je taj emanet časno i povjerljivo nosio.

Oženjen je i otac dvije prekrasne ćerkice, Hafse i Sare.

Ono što posebno ostaje među nama jesu njegove osobine koje su ga krasile. Onaj koji se aktivno družio sa Seidom, zna o kakvoj ličnosti se govori. Seid je brat koji je oličenje ajeta “…i više vole njima nego sebi, mada im je i samima potrebno…” (Al-Hašr, 9). Čovjek koji ne zna reći “ne”. Kažu skromnost je odlika velikih. Upravo to smo mogli vidjeti kod brata velikog srca, našeg brata Seida. Koliko je samo puta rekao nekome: “Ne brate, ti si puno bolji od mene.” Pored pomoći drugima, skromnosti i mnogih drugih lijepih osobina, istakao bih jednu njegovu odliku, a to je inteligencija, oštroumnost. Seid je jako inteligentna osoba, sa velikom sposobnošću razlučivanja i shvatanja stvari kakve jesu. To se da primjetiti kroz prvi razgovor sa njim.

To je brat širokih prsa i otvorenog srca za sve, blagog karaktera i lijepog ahlaka.

Među nama ostaje žal što nas napušta naš dragi brat, ali u istom trenutku radost što naša domovina dobija jednog novog daiju, koji će inšallah biti ponos našeg naroda. Molim Allah da mu podari svaki hajr i podari uspjeha u da’vi i u daljem životu!

Seid: s lijeva

Ajdin Durkić

Rođen je 15.10.1992. u Mostaru od oca Salke i majke Sabine.

Osnovno obrazovanje završava u O.Š. Blagaj, a poslije njenog završetka 2007. godine upisuje Karađozbegovu medresu u Mostaru koju završava 2011. godine.

Još u medresanskim danima odlučio je da svoje školovanje nastavi u Medini, gradu Allahovog poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Nakon kratkog čekanja Uzvišeni Allah mu je uslišao dove te biva primljen na Islamski Univerzitet u Medini.

Institut za arapski jezik pri Univerzitetu završava 2013. godine a potom upisuje Fakultet hadisa kojeg uspješno završava ove godine.

Tokom boravka u Medini prisustvovao je mnogim predavanjima kod eminentnih učenjaka Medine.

Ko poznaje Ajdina i njegov ahlak sjetit ce se hadisa,: “Najbolji od vas su oni najljepšeg ahlaka”, a  njegovo ponašanje će ga podsjetit na hadis Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem,: “Niko od vas neće vjerovati sve dok svom bratu ne bude želio ono što želi samom sebi”, i doista Ajdinovu velikodušnost prema braći je nemoguće opisat u ovih nekoliko redova.

Iako medinska zajednica gubi odlaskom Ajdina, ponosni smo i radosni što u Bosnu dolazi jedan profesor koji je pio znanje sa jednog od najljepših izvora ovog svijeta, i dovimo Allahu da mu otvori kapije hajra i da ga učini korisnim na putu pozivanja na dobro i odvraćanja od zla, amin!

Ajdin: s desna

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo vas napišite vaš komentar ovdje
Molimo vas unesite vaše ime ovdje